Η αυτοπεποίθηση αποτελεί μια από τις βασικότερες δεξιότητες που πρέπει να εξασκεί ένας αθλητής εαν θέλει να γίνει πρωταθλητής. Κάποιοι αθλητές/ αθλήτριες γεννιούνται με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με κάποιους άλλους, όμως όλοι οι αθλητές πρέπει να δουλεύουν συστηματικά την αυτοπεποίθησή τους. Ποιες τεχνικές βοηθούν στο να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση θα πρέπει να χτίζεται και να δουλεύεται καθημερινά!

Η στοχοθεσία διαδραματίζει αρκετά σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Η ορθή τοποθέτηση μικρών, εφικτών και ρεαλιστικών στόχων είναι σημαντική αφού μετά την επίτευξη τους ο αθλητής/αθλήτρια θα νιώσει πολύ καλύτερα. Ο αθλητής/αθλήτρια είναι θεμητό να κρατά σημειώσεις μετά από κάθε προπόνηση και να σημειώνει πως τα πήγε ούτως ώστε να γνωρίζει  και να κατανοεί την πρόοδο του και το που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή τους στις επόμενες προπονήσεις.

Σωστή στάση σώματος: Η σωστή στάση σώματος είναι πολύ σημαντική για τον κάθε αθλητή. Εαν ο αθλητής έχει σωστή στάση σώματος εκπέμπει σιγουρία, και αυτό τον κάνει αυτομάτως να νιώθει και ο ίδιος καλύτερα και πιο σίγουρος.

Ο προπονητής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεοποίθησης. Ο προπονητής θα πρέπει να εξασφαίσει για τους αθλητές του/της διάφορες εμπειρίες επιτυχίας καθώς και διάφορες αποδείξεις μικρής και σταθερής πρόοδου (Θεοδωράκης, Ι., Ζουρμπάνος, Ν., Χατζηγεωργιάδης, Α., 2015). Ο προπονητής επίσης θα πρέπει να δίνει συχνή ανατροφοδότηση στον αθλητή του ή την αθλήτρια του. Η ανατροφοδότηση και ιδιαίτερα η θετική θα βοηθήσει τον αθλητή/αθλήτρια να αναπτύξει την αυτό-αποτελεσματικότητα του/της.

Η διαχείριση του άγχους μαζί με την χρήση των τεχνικών χαλάρωσης, νοερής προπόνησης και θετικού αυτοδιαλόγου βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Ένας αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση των δεξιοτήτων αυτών.

Οι γονείς επίσης μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλλά και στην μειώση της αυτοπεποίθησης του παιδιού τους ανάλογα με το πως το χειρίζονται. Εαν οι γονείς είναι υποστηρικτικοί και δεν ασκούν κριτική τότε βοηθούν στην βελτίωση και στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Θετικές λέξεις και σχόλια (Μπράβο, καλή προσπάθεια, συγχαρητήρια, μπορείς, είμαι περίφανος/περίφανη) πάντα βοηθούν.

Τέλος, ο αθλητής/αθλήτρια μπορεί να παρακολουθεί τα βίντεο από τους προηγούμενους επιτυχημένους του/της αγώνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να αυξήσει την σιγουρία και την αυτο-αποτελεσματικότητα του πριν από ένα αγώνα.

Η αυτοπεποίθηση είναι πάρα πολύ σημαντική για τον κάθε αθλητή/αθλήτρια. Όλοι οι αθλητές μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να δουλεύουν συστηματικά και καθημερινά την αυτοπεποίθησή τους διότι χωρίς αυτή δεν θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Θάλεια Παναγή

 

 

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!