Σε 6 περίπου μήνες από σήμερα αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα γίνουν στο Παρίσι. Πολλοί αθλητές ονειρεύονται και στοχεύουν στην πρόκριση τους.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής για να φτάσει μέχρι εκεί;
Είναι αρκετό να προετοιμάζεται μόνο κάνοντας προπόνηση;

Έχω συναντήσει και έχω δουλέψει με αρκετούς αθλητές που είτε έχουν συμμετάσχει στη πιο λαμπρή διοργάνωση που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Έχω όμως συνεργαστεί και με αθλητές που έφτασαν πολύ κοντά και για πολύ λίγο δεν κατάφεραν να προκριθούν..
Γιατί;

Η προπόνηση από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Πολλοί σπαταλούν πολλές ώρες προπόνησης και προετοιμασίας (εμμονικής θα έλεγα) στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί….

Τεράστια σημασία διαδραματίζει και η ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή. Τόσο πριν (Για να προκριθεί), όσο και κατά την διάρκεια για να μπορέσει να πάει, να απολαύσει αυτό το όμορφο ταξίδι και να έχει όσο πιο καλή απόδοση γίνεται…

Τι εννοούμε ψυχολογική προετοιμασία;
Διαχείριση.. Διαχείριση σκέψεων, συναισθημάτων. Σωστή διαχείριση του στόχου, της πίεσης, του κόσμου, των media..
Είναι τόσα πολλά που μπορεί να επηρεάσουν, και πολλές φορές κάποιος αθλητής φτάνει τόσο κοντά αλλά δεν είναι αρκετό να τα καταφέρει.. Η κάθε λεπτομέρεια, είναι σημαντική. Επομένως, ένας αθλητής αλλά και ένας προπονητής χρειάζεται να διαχειριστούν σκέψεις, συμπεριφορές, απροσδόκητες καταστάσεις, να προβλέψουν, να προγραμματίσουν, ούτως ώστε στο τέλος να τα καταφέρουν.

Όσο πλησιάζει η διοργάνωση, για πολλούς, τόσο περισσότερη είναι η πίεση.
Λανθασμένα θα έλεγα, αφού πιο σωστό είναι όλοι να μένουν αφοσιωμένοι στο πλάνο, στο πως δηλαδή θα πετύχουν και να φτάσουν στο στόχο..Εάν ένας αθλητής δεν μπορεί να το διαχειριστεί καλό θα ήταν να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ειδικό ψυχολόγο για να μπορέσει να παραμείνει ψύχραιμος αλλά και στοχοπροσηλωμένος, έτσι ώστε να τα καταφέρει.

Ακόμα και όταν φτάσει η διοργάνωση ή ο αγώνας της πρόκρισης, πολλοί αγχώνονται. Αγχώνονται, επειδή επιθυμούν να συμμετάσχουν με αξιώσεις. Να πάνε να έχουν μια καλή απόδοση. 6 μήνες πριν θα έλεγα, ότι ο σωστός προγραμματισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι ένας αγώνας.. Μια διοργάνωση που χρειάζεται να απολαύσετε. Να προπονηθείτε, να είστε έτοιμοι, και να μπορείτε να διαχειριστείτε οτιδήποτε σας επηρεάσει (εντός και εκτός γηπέδου) με πρωταρχικό στόχο να απολαύσετε αυτή την εμπειρία ζωής.

Καλή επιτυχία λοιπόν!!

 

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!