Κάθε αρχή και δύσκολη λένε… 
Είναι τις πλείστες φορές δύσκολο να εγκλειματιστούμε σε μια νέα αλλαγή αλλά και σε ένα νέο περιβάλλον είτε αυτό είναι ένα νέο σπίτι, μια νέα δουλειά, σε μια νέα ομάδα, ή σε μια νέα χώρα..

Ξεκινώντας να πω ότι εξαρτάται από τον άνθρωπο, και από την προσωπικότητα. Κάποιος θα δει αυτή την νέα αλλαγή με θετικό “μάτι”, ως μια νέα πρόκληση, ως μια νέα αλλαγή που περίμενε, που είχε ανάγκη ή που είχε ως στόχο.
Στη περίπτωση αυτή, τα πράγαματα είναι συνήθως πιο εύκολα. Ο αθλητής που έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, αλλαγή δεν βρίσκει ιδιαίτερες δυσκολίες. Είναι στοχοπροσηλωμένος, και απολαμβάνει την αλλαγή. Τις πρώτες μέρες μπορεί να έχει λίγο άγχος, φόβο για το άγνωστο αλλά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου οι αθλητές για πολλούς λόγους αναγκάζονται χωρίς να το θέλουν να προβούν σε αλλαγές (πχ αλλαγή ομάδας, χώρας, προπονητή, ένας τραυματισμός) και εκεί τα πράγματα συνήθως είναι πιο δύσκολα. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο καθένας για να αλλάξει μια συνήθεια χρειάζεται 21 ημέρες (Maxwell 1960). Παράλληλα σύμφωνα με πολλές έρευνες στο τομέα της ψυχολογίας ένας άνθρωπος για να συνηθήσει πλήρως μια αλλαγή χρειάζεται περίπου 6 μήνες (Wylleman, 2019a; Wylleman et al., 2013)

Τι μπορεί να κάνει ένας αθλητής για να διαχειριστεί πιο εύκολα την αλλαγή;

Στοχοθεσία: η τοποθέτηση στόχων και η στοχοπροσήλωση είναι απαραίτητα συστατικά και αυξάνουν τα κίνητρα.

Υποστηρικτικό πλαίσιο: είναι σημαντικό ο αθλητής να έχει άτομα κοντά ή γύρω του που να τον υποστηρίζουν ψυχολογικά. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι. Ο αθλητής θα πρέπει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να μην τα εσωτερικεύει διότι αυτό θα τον βοηθήσει να νιώσει ότι έχει και ανθρώπους γύρω του που τον καταλαβαίνουν αλλά και που μπορούν να τον συμβουλεύσουν (Martin et al., 2001; Martin, Lavallee, Kellmann, & Page, 2004).

Προηγούμενη εμπειρία: Οι αθλητές που είχαν εμπειρία με διάφορες αλλαγές συνήθως δεν τους είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε μια νέα δυσκολία (Schlossberg, 1981).

Διαθεσιμότητα εξωτερικής καθοδήγησης: Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιόδους ο αθλητής να μπορεί να παίρνει καθοδήγηση και συμβουλευτική από ειδικούς εφόσον δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνος του την αλλαγή.

Book your appointment now!

Coping Skills- Μηχανισμοί αντιμετώπισης: ο κάθε άνρθωπος αλλά και αθλητής έχει τους δικούς του τρόπους διαχείρισης. Σίγουρα η προσωπικότητα επηρεάζει, καθώς και το φύλο, το αν ο αθλητής είναι επαγγελματίας ή όχι αλλά ακόμη και το άθλημα. Μηχανισμοί αντιμετώπισης όμως μπορεί να είναι και οι ψυχολογικές τεχνικές (psychological skills), δηλαδή η νοερή απεικόνιση, τεχνικές χαλάρωσης, αλλά και ο θετικός αυτο-διάλογος(Hackfort & Huang, 2005).

Κίνητρα: Καταλυτική σημασία διαδραματίζουν και τα κίνητρα. Τα κίνητρα του αθλητή που θα πρέπει να είναι και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά (θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία). Αν ο αθλητής είναι προσανατολισμένος στο έργο (Είναι συνεπής στη προπόνηση, Καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στις προπονήσεις και τους αγώνες, Του αρέσουν και αναζητά τις προκλήσεις, Αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητες του σε σταθερή βάση, Εργάζεται συνεχώς για να βελτιώσει τις διάφορες πτυχές του αγωνίσματος του) και όχι στο ¨Εγώ¨(Δεν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στην προπόνηση και τους αγώνες, Επειδή δεν είναι σίγουρος για τις ικανότητες του, η απόδοση του δεν είναι καλή, Επιλέγει να ασχοληθεί με πολύ δύσκολές ή πολύ εύκολες καταστάσεις- για να μπορεί να δικαιολογηθεί εάν χάσει/ ή αν κερδίσει, Εγκαταλείπει το άθλημα λόγω μειωμένης αφοσίωσης και της πεποίθησης ότι δεν έχει τις ικανότητες να τα καταφέρει), τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστεί αυτή την αλλαγή και να βρεί τρόπους να συγκεντρωθεί στη προπόνηση και να έχει καλή απόδοση.

Ρουτίνα: Πάντα μια αλλαγή επιφέρει και αλλαγές στην ρουτίνα μας. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όσο πιο πολύ είναι εφικτό την ρουτίνα μας, τον ύπνο μας, την διατροφή μας.

Είναι σχεδόν πάντα δύσκολο να βγαίνουμε έξω από το “comfort zone” μας, όμως εαν τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές τα πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα. Σκέψου τους στόχους, τα όνειρα σου, τους λόγους που έπρεπε να γίνει η αλλαγή. Πάντα υπάρχει ένας κρυμμένος λόγος ακόμα και αν δεν μπορούμε να τον δούμε εξαρχής.

“Πρωταθλητής είναι εκείνος που καταφέρνει να σηκωθεί όταν δεν μπορεί” Jack Dempsey

Επιστρέψαμε πίσω και σας περιμένουμε!

Θάλεια Παναγή 

*αφιερώνω αυτό το άρθρο σε μια από τις αγαπημένες μου αθλήτριες που μου το έχει ζητήσει!!!

 

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!