Πολλοί αθλητές ξεκινούν να χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες επειδή κάποιος άλλος αθλητής που θαυμάζουν ή έχουν ως πρότυπο τις χρησιμοποιεί ή ξεκινούν χρήση για να τους μοιάσουν, αφού θεωρητικά είναι ένας εύκολος τρόπος να φτάσουν προς την δόξα, να κερδίσουν λεφτά και να αναγνωριστούν (Weinberg & Gould, 2011). Παράλληλα, ένας άλλος λόγος που ένας αθλητής αποφασίζει να ξεκινήσει την χρήση των ουσιών αυτών είναι η έλλειψη κινήτρων πχ ένας αθλητής προτιμά τον “εύκολο” τρόπο να δυναμώσει ή να αυξήσει την αντοχή του επειδή δεν έχει τόσο υψηλά κίνητρα για να κάνει προπόνηση.

Πολλοί αθλητές αλλά και ασκούμενοι αγνοούν τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει η χρήση των ουσιών αυτών. Κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχές, θυμός-ευερεθιστικότητα, εξάρτηση από τις ουσίες, σεξουαλική ανεπάρκεια ή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι κάποιες από τις ψυχολογικές συνέπειες που προκύπτουν από την χρήση των ουσιών αυτών (Cox., 2011).

Θάλεια Παναγή

Μέλος του Athletes Innovation Group
Αθλητική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος (MSc., MA)
Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
www.clearmindpro.com- ClearmindPro Sport Psychology Services.
Thalia Panayi

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!