Γιατί είναι σημαντικό να έχω τη δική μου ρουτίνα;
Οι δυσκολίες αλλά και οι αναποδιές που πιθανόν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά έναν αθλητή αποσπώντας την προσοχή του, χαλώντας τη διάθεση του, αυξάνοντας το άγχος του, δηλητηριάζοντας τις σκέψεις του. Παράλληλα, το άγνωστο και η έλλειψη προετοιμασίας φοβίζουν. Ο φόβος μπορεί να αγχώσει τον αθλητή, να τον κάνει πιο διστακτικό, να του πάρει το θάρρος. Όλα αυτά μαζί μπορούν να μειώσουν την απόδοση.
Η ρουτίνα θα βοηθήσει τον αθλητή να αυτοματοποιήσει την εκτέλεση, καθώς επίσης έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την πτώση της απόδοσης μετά από τα διαλείμματα.
Έτσι είναι σημαντικό για κάθε αθλητή να υιοθετήσει την δική του ρουτίνα ξεκινώντας από την προπόνηση. Ο κάθε αθλητής θα μάθει και θα βρεί τι τον βοηθά να χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια του αγώνα, ή και πριν, ξεκινώντας την προετοιμασία του από την προπόνηση μέχρι η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί.
Πηγές
Cox, R. (2004). Αθλητική ψυχολογία: Έννοιες και εφαρμογές (μετάφραση Γ. Ζέρβας). Αθήνα: Εκδόσεις Παρισιάνου.
Θεοδωράκης, Γ., Γούδας, Μ., & Παπαϊωάννου Α. (2002). Ψυχολογική υπεροχή στον αθλητισμό. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Χριστοδουλίδη.
Χρονη, Α. (2014). Εφαρμογές τις αθλητικής ψυχολογίας στο Σκι.
Θάλεια Παναγή
Αθλητική Ψυχολόγος
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος