Η αυτοπεποίθηση μπορεί να οριστεί ως η σιγουριά του ατόμου σχετικά με τις δυνάμεις και τις ικανότητες του, αλλά και η πίστη στην επίτευξη των στόχων του. Η αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο κάποιος σκέφτεται. Γίνεται ακόμα πιο φανερή στον τρόπο με τον οποίο κάποιος κινείται, συμπεριφέρεται ή αντιδρά όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις. Η αυτοπεποίθηση γίνεται φανερή από τις σκέψεις και τα «πιστεύω» που έχει ο αθλητής για τον εαυτό του σε καθημερινή βάση (Θεοδωράκης Γ.,  Χατζηγεωργιάδης Α., Ζουρμπάνος Ν., 2015).

Πλήθος ερευνών έχει αναδείξε την σημαντικότητα  της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης στα σπορ. Παράλληλα οι έρευνες έχουν αναδείξει ότι όσο πιο υψηλή και ρεαλιστική είναι η αυτοπεποίθηση, τόσο πιο καλή απόδοση έχει κάποιος.

Οι αθλητές και αθλήτριες με αυτοπεποίθηση:
•Έχουν την ικανότητα και αντιμετωπίζουν με ηρεμία και χωρίς άγχος τις δύσκολες καταστάσεις.
• Είναι συγκέντρωμένοι στην δραστηριότητα αυτή καθεαυτή και δεν αποσπούν τη σκέψη τους
•Προσπαθούν περισσότερο
•Σχεδιάζουν τη στρατηγική του παιχνιδιού και γενικότερα εκτελούν τις ασκήσεις τους με καθαρό μυαλό, ενώ δεν διστάζουν να πάρουν αποφάσεις δύσκολες αποφάσεις.

(Θεοδωράκης Γ.,  Χατζηγεωργιάδης Α., Ζουρμπάνος Ν., 2015).

Πως μπορεί να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να ενδυναμωθεί με διάφορους τρόπους.
Κάποιοι από αυτούς είναι η παρατήρηση, Η παρατήρηση προτύπων εκτέλεσης όσο αφορά τις τεχνικές ή τις στρατηγικές που ακολουθούν και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ανάπτυξη της πίστης για την αποτελεσματικότητα σε κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα.

Η νοερή απεικόνιση (εσσωτερική και εξωτερική) είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η παρατήρηση μέσα από βίντεο (Εξωτερική νοερή απεικόνιση) προηγούμενων επιτυχημένων προσπαθειών, αλλά και γενικότερα επιτυχημένων εμπειριών σε αγωνιστικό πλαίσιο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πίστη των αθλητών στον εαυτό τους, ιδιαίτερα όταν αυτή η αυτπεποίθηση έχει μειωθεί ή επηρεαστεί από πρόσφατες ανεπιτυχείς προσπάθειες και οι αθλητές βιώνουν εσωτερική αμφισβήτηση. Παράλληλα και η εσσωτερική νοερή απεικόνιση μπορεί να λειτουργήσει θετικά,εφόσον ο αθλητής μπορεί να ανακαλέσει νοερά τις προηγούμενες του επιτυχημένες εμπειρίες.

Τέλος ο θετικός αυτοδιάλογος μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης αλλά και η λεκτική πειθώ από τον ίδιο τον αθλητή αλλά και τον προπονητή ή άλλους συναθλητές.

 

Βιβλιογραφία

Γούδας, M., Πέρκος, Σ. & Θεοδωράκης, Γ. (2004). Ψυχολογική προετοιμασία στο μπάσκετ. Θεσσαλονίκη. Εκδόσεις Χριστοδουλίδη.

Θεοδωράκης, Γ. (2010). Άσκηση, ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής. Θεσσαλονίκη. Εκδόσεις Χριστοδουλίδη.

Θεοδωράκης, Γ., Γούδας, Μ., & Παπαϊωάννου, Α. (2003). Η ψυχολογία της υπεροχής στον αθλητισμό. Θεσσαλονίκη. Εκδόσεις Χριστοδουλίδη.

Θεοδωράκης Γ.,  Χατζηγεωργιάδης Α., Ζουρμπάνος Ν., (2015). Ψυχολογική Υποστήριξη στον Αθλητισμό και την Άσκηση για Υγεία. Εκδόσεις Ελληνικά και Ακαδημαικά Συγγράμματα.

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!