Ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που βιώνουν συχνά πολλοί αθλητές. Είναι ένα συναίσθημα που εκφράζεται συνήθως ως φυσιολογική αντίδραση σε κάποιο είδος απειλής.
Ο θυμός συνήθως προκαλείται κυρίως απο κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, αλλά είναι επίσης εφικτό να τον προκαλέσουμε και εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις μας.
Η θυμός αυξάνει κυρίως την ευερεθιστότητα στον αθλητή, όπως επίσης και τα επίπεδα του άγχους (με τις αρνητικές σκέψεις).
Πολλές φορές παρατηρούμε τους αθλητές που θυμώνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του θυμού τους, με αποτέλεσμα η απόδοση τους να μειώνεται δραματικά κατά την διάρκεια του αγώνα.
Πως μπορεί ενας αθλητής να διαχειριστεί το θυμό του;
Αν και μια τέτοια κατάσταση είναι δυσάρεση για τον κάθε αθλητή, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της:
Ξεκίνα να μετράς αντίστροφα απο το 10 μέχρι το 1. Έρευνες δείχνουν ότι το να μετράς αντίστροφα από το 10 μέχρι το 1 μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην μείωση του συναισθήματος αυτού και στην επαναφορά της προσοχής.
Η τεχνική του STOP: Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική είναι η τεχνική του STOP. Η επανάληψη της λέξης στοπ καθώς επίσης η απεικόνιση του νοερά τόσο κατά την διάρκεια των προπονήσεων όσο και κατά την διάρκεια των αγώνων έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά στην διαχείριση του θυμού. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου προσπάθησε να επαναλάβεις την λέξη στόπ αλλά και να φέρεις στο μυαλό σου το ακόλουθο σήμα.
Επανέλαβε στίχους από το αγαπημένο σου ρεφρέν. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική διαδραματίζει ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στον τομέα της ψυχολογίας. Το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση του θυμού. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση που δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου προσπάθησε να επαναλάβεις χαμηλόφωνα στίχους από το αγαπημένο σου ρεφρέν.
Μάθε πως να αναπνέεις σωστά: Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι όταν οι αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται κάτω από την κατάσταση του αυτή, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμίσουν την αναπνοή τους και να αυξάνεται η ένταση των μυών τους.
Έτσι, η σωστή αναπνοή θα πρέπει να είναι βαθιά, αργή, ρυθμική και ο αέρας θα πρέπει να περνάει από το διάφραγμα. Η εισπονή θα πρέπει να γίνεται από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα. Η εκπνοή θα πρέπει να διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο απο την εισπνοή και η προσοχή του αθλητή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον αέρα που εκέινη την στιγμή κυκλοφορεί μέσα στο σώμα του.
Εν κατακλείδι, ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που είναι διαχειρίσιμη. Πιο πάνω έχουν αναφερθεί κάπιοι τρόποι που μπορεί ο κάθε αθλητής, προπονητής είτε και διαιτητής να χρησιμοποιήσει για να διαχειριστεί τα επίπεδα θυμού του. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που ο θυμός σχετίζεται με άλλα συναισθήματα και καταστάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν πιο αναλυτικά με τους κατάλληλους επαγγελματίες ψυχολόγους.