Πολλές φορές χρειάζεται να συστήσω τον εαυτό μου στο κόσμο, και μέσα από τις συστάσεις εξηγώ ότι εξειδικεύομαι στο κομμάτι της αθλητικής ψυχολογίας. Η πρώτη αντίδραση συνήθως είναι: “Καλά, μα γιατί χρειάζονται οι αθλητές ψυχολόγο;”
Είμαι σίγουρη ότι αυτή την ερώτηση σίγουρα την κάνουν φωναχτά και μη όλοι όσοι ακούνε για πρώτη φορά τον ορισμό Αθλητική Ψυχολογία και Αθλητικός Ψυχολόγος. Καθόλου παράξενη ερώτηση, φυσιολογική θα έλεγα.
Εξού και το σημερινό άρθρο.
Η Αθλητική Ψυχολογία αφορά όσους ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό: αθλητές, γονείς, προπονητές, διαιτητές, γυμναστές αλλά και διοικούντες. Ο κάθε ένας ξεχωριστά συμβάλει και επιδρά με τον δικό του τρόπο στην πορεία της εξέλιξης αλλά και της απόδοσης του αθλητή. Έτσι η αθλητική ψυχολογία δεν αφορά μόνο αθλητές. Αφορά όλους όσους βρίσκονται γύρω από τους αθλητές. Και σίγουρα δεν αφορά “προβληματικούς αθλητές ή άτομα”
Πως ένας αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει;
Ένας Αθλητικός Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους ένα αθλητή/προπονητή/ διαιτητή ή και γονιό. Εξαρτάται πάντα ποιος είναι ο στόχος συνεργασίας. Δεν χρειάζεται σίγουρα κάποιος να επισκεφτεί ένα αθλητικό ψυχολόγο επειδή έχει κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία.
Συχνά δουλεύω με αθλητές που τους παρακολουθώ για χρόνια και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα! Τους παρακολουθώ γι αυτό ακριβώς τον λόγο. Για να τους βοηθώ να διαχειρίζονται οποιαδήποτε δυσκολία προκύπτει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα που θα επηρεάσει την απόδοση!
Και τέλος, γιατί να επιλέξω ένα Αθλητικό Ψυχολόγο παρά κάποιο άλλο ψυχολόγο άλλης ειδικότητας;
Η Εξειδίκευση είναι πολύ σημαντική. Ένας Αθλητικός Ψυχολόγος, έχει γνώσεις αλλά και εμπειρίες που αφορούν τον τομέα του αθλητισμού. Έτσι, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με άλλες ειδικότητες της ψυχολογίας. Γι αυτό, και μπορεί να δώσει πιο αποτελεσματικές λύσεις και καλύτερα αποτελέσματα.
Καλή ακαδημαική, σχολική αλλά και αθλητική χρονιά να έχουμε.
Θάλεια Παναγή