Αναμφίβολα τώρα με τον δεύτερο εγκλεισμό, περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο τόσο ψυχολογικά και όσο και συναισθηματικά.

Είναι κατανοητό πως η όλη κατάσταση με την πανδημία έχει επιφέρει κόπωση σε όλους μας.

Τι άλλες ψυχολογικές συνέπειες έχει επιφέρει;

1) άγχος-φόβο-αβεβαιότητα: άγχος αφού δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα μέτρα αυτά. Άγχος γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε πίσω στην καθημερινότητα μας. Φόβο γιατί έχουμε επενδύσει ενέργεια σε πολλά και τώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στους συγκεκριμμένους στόχους , άρα υπάρχει φόβος ότι όλα πήγαν «χαμένα»

2) θυμό: πολλοί νιώθουν θυμό! Και αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορονοιού νιώθουν θυμό απέναντι στους ειδικούς, στους επιδημιολόγους. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι και αυτοί είναι αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο. Λάθη έγιναν και θα γίνονται. Δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων μας, άρα και εμείς χρειάζεται να είμασε πιο ανεκτικοί και να δείξουμε κατανόηση στη δουλειά και την προσπάθεια που γίνεται.

Σίγουρα στο κομμάτι του αθλητισμού ίσως δεν έχουν δει το θέμα ζεστά. Ίσως δεν είναι ειδικοί για να ξέρουν να πάρουν αποφάσεις ορθές.. τα μέτρα έχουν βλάψει αρκετούς: αθλητές, προπονητές , σωματεία, ομάδες. Ίσως θα έπρεπε να έχουν ερωτηθεί κάποιοι ειδικοί (λέω εγώ)!

Τί μπορούμε να κάνουμε επι του πρακτέου:

1) να γράψουμε κάτω και να αναπροσασμόσουμε τους στόχους μας

2) να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνεται εποικοδομητικά. Να διαβάσουμε, να εκπαιδευτούμε, να αναπτυχθούμε να εξελιχτούμε..

Η καθημερινότητα μας είναι τόσο έντονη που δεν βρίσκουμε χρόνο για προσωπική ανάπτυξη. Ίσως είναι η ευκαιρία που θα πρέπει να αδράξουμε.

3) βρές εναλλακτικές: στην προπόνηση, στην διατροφή, στο σπίτι με τα παιδιά! Η τεχνολογία έχει προχωρήσει έχει εξελιχθεί  Πάντα μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές φτάνει να το θέλουμε! Μπορείς να βρεις για όλα παραδείγματα στο διαδίκτυο!

Όταν θέλουμε μπορούμε άλλωστε!

4) προσπάθα να παραμείνεις θετικός! Η θετική σκέψη είναι ένα από τα όπλα μας! Μην κλειστείς μέσα και να μεμψιμοιρείς! Σκέψου θετικά! Προσπάθησε να διατηρήσεις μια θετική στάση και σκέψου ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που μπήκε στη ζωή μας τους τελευταίους 10 μήνες!!
Άλλωστε έχεις ήδη περάσει μια καραντίνα έχεις ήδη αναπτύξει αρκετούς μηχανισμούς διαχείρισης.

5) δούλεψε νοερά! Η νοερή απεικόνιση είναι μια πολύ «ισχυρή» τεχνική! Χρησιμοποίησε το μυαλό σου, και φαντάσου διάφορες θετικές εικόνες.. μπορείς πχ να φανταστείς ότι είσαι σε ένα ευχάριστο μέρος με αγαπημένα άτομα! Αν είσαι αθλητής μπορείς να δουλέψεις στο κομμάτι της προπόνησης και της τεχνικής ( δές το σχετικό βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=YCLBOM422yo)

6) Αν είσαι αθλητής και νιώθεις απογοήτευση. Να θυμάσαι ότι αυτό είναι προσωρινό. Μίλησε με τον προπονητή σου και ανέπτυξε ένα πλάνο για τις ημέρες αυτές που θα βρίσκεσαι μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Μπορείς να δουλέψεις στο σπίτι, στο πάρκο της γειτονιάς, στον πεζόδρομο. Να θυμάσαι ότι δεν είναι περίοδος διακοπών και ότι χρειάζεσαι να δουλέψεις όπως θα δουλεύουν και οι συναθλητές ή και οι αντιπάλοι σου.. Μην επαναπαυθείς διότι ίσως να δυσκολευτείς να προσαρμοστείς όταν θα πας πίσω.. Κράτησε το πρόγραμμα και τις ρουτίνες σου, να κοιμάσαι και να τρως σωστά!
Δεν έχει χαθεί κάτι ακόμα, έχουμε πολλή δρόμο μπροστά μας, και ενδεχομένως πολλοί από τους αγώνες σου να γίνουν μαζεμένοι μετά το πέρας της πανδημίας. Δεν θα έχεις πολλή χρόνο για προετοιμασία για αυτό θα πρέπει να δουλεύεις σκληρά τώρα!!

Ας κάνουμε όλοι μας ακόμη λίγη υπομονή. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε δείξει ξανά!

 

Θάλεια Παναγή

 

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!