Πολλές φορές γράφοντας και μιλώντας για αθλητική ψυχολογία, αναφερόμαστε συνήθως στην ψυχολογία του αθλητή ή του προπονητή. Πολύ σπάνια όμως κάποιος θα αναφερθεί ή θα γράψει για την ψυχολογία του διαιτητή.
Οι διαιτητές σε όλα τα αθλήματα έχουν και διαδραματίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα, αφού καλούνται να πάρουν αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολλή πίεση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή ακόμα πιο συγκεκριμένα σε μερικά δευτερόλεπτα.
Δυστυχώς όμως, πάντα μετά το τέλος ενός αγώνα εάν τυχόν και λάβουν κάποιες λανθασμένες αποφάσεις βρίσκονται στο στόχαστρο χωρίς να σκεφτεί κάποιος πόσο δύσκολο είναι για τον κάθε διαιτητή να λάβει αυτές τις αποφάσεις.
Μαρτυρίες διαιτητών αναφέρουν ότι την ώρα του αγώνα λόγο κάποιων λαθών που έχουν κάνει έχουν χάσει την συγκέντρωση τους, ή είχαν πολλή άγχος το οποίο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν. Πολλές φορές οι οπαδοί επηρεάζουν την ψυχολογία τους ή ακόμα και η σημαντικότητα του αγώνα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι διαιτητές ποδοσφαίρου για να πετύχουν χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές και στρατηγικές πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα όπως: την χρήση ψυχολογικών τεχνικών (νοερή απεικόνιση, τεχνικές χαλάρωσης, θετικός αυτόδιάλογο), τεχνικές επικοινωνίας, φυσική άσκηση, αλλά και την εφαρμογή των γνώσεων διαιτησίας (Guillen & Feltz, 2011; Krustrup, et al., 2009).
Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό για τον κάθε διαιτητή να φροντίσει να δουλέψει τον ψυχολογικό τομέα και να αναπτύξει τις τεχνικές και στρατηγικές που χρειάζονται για να διαχειριστεί την πίεση και να γίνει ψυχολογικά «ανθεκτικός», όμως είναι εξίσου σημαντικό όλοι όσοι κρίνουν τους διαιτητές να συμπεριλάβουν αλλά και να σκεφτούν πόσο δύσκολο είναι το λειτούργημα του διαιτητή εντός και εκτός γηπέδου.
Θάλεια Παναγή.
Αθλητική Ψυχολόγος.
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος