Στις μέρες μας ολοένα και ακούμε πιο συχνά την λέξη bullying. Μια λέξη που είναι άμεσα συνυφασμένη τόσο με την σωματική όσο και με την λεκτική-ψυχολογική βία.

Πολλές φορές συναντάμε το φαινόμενο αυτό και στον αθλητισμό, όπου πολλοί προπονητές (κυρίως) χρησιμοποιούν την λεκτική βία προς τους αθλητές τους με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ άσχημες επιπτώσεις (όπως άλλωστε από οπουδήποτε μπορεί να προκύψει)

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Πως μπορούμε να το χειριστούμε και κυρίως αν συμβαίνει σε αναπτυξιακές ηλικίες;

 Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις Διάφορες μορφές bullying. Όταν ένα παιδί είναι ενημερωμένο για τις διάφορες μορφές bullying θα  μπορέσει και πιο εύκολα να το ανιχνεύσει.Εξηγούμε στα παιδιά μας ότι έχουν δικαίωμα στο να αθλούνται κάτω από υγιής συνθήκες και αν και εφόσον νιώσουν άβολα ή άσχημα σε οποιαδήποτε φάση κατά την διάρκεια της προπόνησης, είναι σημαντικό να μας το αναφέρουν.

Δεν χρειάζεται να φοβούνται αυτόν που τους προκαλεί την λεκτική βία!

Πολλές φορές τα άτομα που θα ξεκινήσουν να προκαλούν bullying είναι άτομα τα οποία νιώθουν ότι έχουν «δύναμη» ή «εξουσία» απέναντι σ ένα πιο αδύναμο άτομο.
Ως γονείς αν προσέξετε οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά/αντίδραση από το παιδί σας πχ θέλει να σταματήσει την προπόνηση ή δεν θέλει να πηγαίνει,  είναι πιο νευρικό στο σπίτι, δείχνει κοινωνική απόσυρση, σκαμπανεβάσματα στην διατροφή, θα πρέπει να ψάξετε λίγο τι μπορεί να συμβαίνει αφού μπορεί να φοβάται να πάει προπόνηση ή ακόμα και να σας μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει εσείς να βρείτε τρόπο να προσεγγίσετε το παιδί σας για να δείτε τι συμβαίνει.

Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ήρεμοι και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί, και εξήγησε του ότι είσαι δίπλα του σε αυτή την διαδικασία. Ενθάρρυνε το και στήριξε το σε αυτή την δύσκολη φάση που περνά.  Εξηγήστε του ότι και άλλα παιδιά περνούν και βιώνουν παρόμοια συναισθήματα και ότι δεν είναι απαραίτητα δική του ευθύνη το ότι συμβαίνει.
Είναι σημαντικό, να ενημερώσετε απευθείας τους υπεύθυνους (τεχνικό διευθυντή/ συμβούλιο της ομάδας, έφορο) για το τι παρατηρήσατε και το τι σας έχει πει το παιδί σας, όσον αφορά τον προπονητή και την συμπεριφορά του.

Μην φοβηθείς ή μην διστάσεις να το κάνεις αφού σίγουρα μπορεί να προλάβεις το να μην επαναληφθεί τέτοια συμπεριφορά ξανά ακόμα και σε άλλους αθλητές!

Τέλος, εάν χρειαστεί είναι καλά να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ψυχολόγο, για να δεί και το παιδί σας, αλλά και να σιγουρευτείτε ότι θα το βοηθήσει να ξεπεράσει οποιοδήποτε πιθανόν «Τραύμα» μπορεί να έχει δημιουργηθεί από την συμπεριφορά του προπονητή!

 

Κανένα είδος βίας δεν είναι αποδεκτό και δεν έχει θέση στον αθλητισμό!
Μίλα και προστάτευσε τόσο τον εαυτό σου όσο και τους άλλους.

 

Θάλεια Παναγή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Εξειδίκευση στη Αθλητική Ψυχολογία (
MSc)
www.clearmindpro.com

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!