Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία μας. Παρατηρούμε όμως πολλά άτομα ότι ενώ αρχίζουν την προσπάθεια τους για εκγύμναση συνήθως μετά από λίγο καιρό εγκαταλείπουν. Γιατί άραγε όμως;

Σύμφωνα και με διάφορες έρευνες, συνήθως οι λόγοι που εγκαταλείπει κάποιος την προσπάθεια είναι 1) η έλλειψη χρόνου, 2) οικονομικοί λόγοι, 3) η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συγκρούεται με άλλες δραστηριότητες.

Τι θα μπορούσε κάποιος να εφαρμόσει για να ξεκινήσει την προσπάθεια του να γυμνάζεται και να μην εγκαταλείψει;

1) Σωστός προγραμματισμός: όλοι μπορούμε να βρούμε 2-3 μέρες την εβδομάδα που να διαθέτουμε 1 ώρα για να την αφιερώσουμε στον εαυτό μας. Για να μην εγκαταλείψουμε όμως όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο δραστηριοτήτων καλό θα ήταν να θέσουμε ορθά ΣΤΟΧΟΥΣ. Οι στόχοι πάντα μας βοηθούν να κατευθύνουμε την προσοχή μας και να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Για να θέσουμε ορθά στόχους οι στόχοι μας θα πρέπει να χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμους/ μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Παράλληλα, θα πρέπει να χωρίζονται σε στόχους διαδικασίας (τι θα κάνω), απόδοσης, και αποτελέσματος (πιο είναι το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω;) πχ να χάσω 2κιλά, να σηκώσω 10 κιλά σε μια βδομάδα.
Τέλος, οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι (S), μετρήσιμοι (M), εφικτοί (A), ρεαλιστικοί (R), με χρονοδιάγραμμα (T), να ενθουσιάζουν (E), και να είναι καταγραμμένοι να τους βλέπει ο ασκούμενος και να τους αξιολογεί (R).
Για παράδειγμα θα ήτα καλό να ξεκινήσει κάποιος την άσκηση ή όταν θα την ξεκινήσει να υπολογίσει πόσες φορές την εβδομάδα και ποιες μέρες και ώρες θα πηγαίνει.

2) Ξεκίνα να γυμνάζεσαι με κάποιον άλλο. Είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι κάποιος άλλος περνάει τις ίδιες προκλήσεις όπως εμείς. Ένα ταίρι μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ασκείστε.
3) Μην βιάζεσαι. Πολλοί ξεκινούν να γυμνάζονται και επειδή δεν βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σύντομα εγκαταλείπουν. Να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται αργά, διότι επιτρέπει στις συμπεριφορές να γίνονται αυτοματοποιημένες.
4) Διάλεξε προσεκτικά το σπορ που θες να ακολουθήσεις ως μέσο εκγύμνασης. Είναι σημαντικό να σε ενθουσιάζει και να αποτελεί κίνητρο για άσκηση.

Πιο πάνω έχουμε αναλύσει κάποια σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ένα ασκούμενο να ξεκινήσει σιγά σιγά να γυμνάζεται και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια τους στους πρώτους μήνες. Είναι σημαντικό οι στόχοι να καθοριστούν σωστά έτσι να παρακινούν τον ασκούμενο. Να θυμάστε ότι: «Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός» Κ.Καβάφης

Θάλεια Παναγή
Σύμβουλος Αθλητικής Ψυχολογίας
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος (#381)
clearmindpro.com

 

Το άρθρο μας έχει δημοσιευθεί και στην ελληνική ιστοσελίδα iform: https://www.iform.gr/praktikes-symvoules-protou-arxiseis-na-gymnazesai/

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!