Ένα μείζον και φλέγον θέμα που επηρεάζει πολλούς αθλητές, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ζύγιση για να αγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες στο άθλημα τους, είναι η διαχείριση του βάρους πριν από τον αγώνα.

Είναι γεγονός ότι το θέμα αυτό απασχολεί πολλούς αθλητές  και πολλοί από αυτούς «τρέχουν» να χάσουν τα κιλά τους τις τελευταίες 1-2 βδομάδες.

Από ψυχολογικής άποψης το κομμάτι αυτό επηρεάζει ψυχολογικά τόσο τον ίδιο τον αθλητή, όσο και τον προπονητή αλλά και την οικογένεια του αθλητή. Οι πιο πολλοί αθλητές αγχώνονται για το πως να χάσουν τα 1-2 περιττά κιλά που τους έχουν απομείνει με αποτέλεσμα μερικές φορές να μην προσλαμβάνουν τις απαραίτητες θερμίδες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε μια μέρα που περιέχει και προπόνηση. Παράλληλα, πολλοί αθλητές, λόγω του ότι αγχώνονται δυσκολεύονται να χάσουν και αυτό το κιλό που τους έχει απομείνει με αποτέλεσμα να φτάνει η μέρα του αγώνα και να είναι ήδη κουρασμένοι από την προσπάθεια που έχουν καταβάλει για να ελέγξουν το βάρος τους.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους αθλητές:

  1. Να ξεκινήσουν την διατροφική αλλά και την ψυχολογική προετοιμασία για τους αγώνες τουλάχιστον 1 μήνα πριν από τον αγώνα, έτσι ώστε να αποφύγουν τόσο το άγχος αλλά και την ανησυχία του να διαχειριστούν το βάρος τους την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένοι πριν από τον αγώνα.
  2. Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο άγχος έχει ένας αθλητής για τα κιλά του τόσο πιο δύσκολο είναι να τα χάσει, οπόταν καλό θα ήταν ο αθλητής να συμβουλευτεί κάποιο ειδικό αθλητικό διατροφολόγο όπου με την βοήθεια του και τις συμβουλές του να ξεκινήσει να ελέγχει το βάρος του πολύ πριν από τον αγώνα. Καλό θα ήταν ο αθλητής να χαλαρώσει και να σταματήσει να σκέφτεται επίμονα τα κιλά του, διότι θα είναι πιο δύσκολο να φτάσει στο επιθυμητό του βάρος.
  3. Πολλές φορές βλέπουμε ότι πολλοί αθλητές διαγιγνώσκονται με κάποια διατροφική διαταραχή λόγω του ότι σκέφτονται συνεχώς και επίμονα το τι πρέπει να φάνε αλλά και τα κιλά τους, οπόταν η οικογένεια, ο προπονητής αλλά και οι διατροφολόγοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να παρακολουθούν τον αθλητή αλλά και την συμπεριφορά του σε περίπτωση που έχει αλλάξει.

Η διαχείριση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στα αθλήματα που επιβάλλεται  είναι αρκετά δύσκολη και ψυχοφθόρα για τους πλείστους αθλητές. Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και σωστή διαχείριση των σκέψεων του αθλητή. Χρειάζεται επίσης, στήριξη τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους αλλά και τους προπονητές του αθλητή.

 

Θάλεια Παναγή,
Αθλητική Ψυχολόγος
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.clearmindpro.com

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!