Η δράση του Αθλητικού ψυχολόγου σε μια ομάδα δεν έχει διαφορά με το ότι μπορεί να κάνει μ’ ένα αθλητή σε ατομικό επίπεδο.. Δηλαδή, Να βελτιώσει την απόδοση της ομάδας.

Για να γίνω πιο σαφής, ο αθλητικός ψυχολόγος προσαρμόζει τις γνώσεις του σε κάθε άθλημα και δουλεύει ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα, αλλιώς θα δουλέψει με μια ομάδα ακαδημιών ποδοσφαίρου και διαφορετικά θα δουλέψει με μια ομάδα που αποτελείται από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Εννοείται φυσικά πως πάντα λαμβάνει υπόψιν την προσωπικότητα του κάθε αθλητή, το επίπεδό του, τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του (προσωπικό και επαγγελματικό) κ.α.; Παράλληλα, η όποια προσέγγιση γίνεται από τον αθλητικό ψυχολόγο, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο προπονητής και το υπόλοιπο team που απαρτίζει την ομάδα, ώστε το αποτέλεσμα να φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ομάδας. Επιπλέον, συνήθως, δουλεύει με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης, χρησιμοποιώντας διάφορες ψυχολογικές δεξιότητες, όπως το θετικό αυτο-διάλογο, την νοερή απεικόνιση, τη στοχοθεσία και την χαλάρωση.

Στοχεύει: στη βελτίωση της συγκέντρωσης σ’ οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα, και ιδιαίτερα όταν η ομάδα είναι κάτω από την πίεση του σκορ, στη βελτίωση των επιπέδων διέγερσης αλλά και του αυτοελέγχου κάτω από δύσκολες καταστάσεις ακόμη και όταν η ομάδα δέχεται γκολ στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα. Έχει όμως να κάνει και με την βελτίωση της συνοχής, των σχέσεων και της επικοινωνίας μέσα και έξω από την ομάδα πχ κατά την διάρκεια του αγώνα απέναντι στο διαιτητή, όπου η πίεση από προπονητή, παράγοντες, και τον κόσμο αποτελεί παράγοντα σημαντικό. Βοηθά τους αθλητές να επανέλθουν και να ξεπεράσουν πιο γρήγορα ένα τραυματισμό, εγκλιματίζει τους νέους αθλητές στην ομάδα, συμβάλλει στο δέσιμο της ομάδας σε ένα συμπαγές σύνολο και πολλά άλλα. Η καλή ψυχολογία, λοιπόν, δεν είναι θέμα «ημέρας» ή τύχης, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής, στοχευμένης εργασίας. Και είναι αυτή η συστηματική παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που οδηγεί μια επαγγελματική ομάδα στην επιτυχία.

Θάλεια Παναγή

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!