Αγαπητοί Αθλητές,
Το πιο κάτω άρθρο έχει γραφτεί με πολλή αγάπη από τον Σπύρο Χαραλάμπους, αθλητή του τέννις τον οποίο και ευχαριστώ για την πρωτοβουλία αλλά και για το όμορφο άρθρο.
Ο Σπύρος ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 11 ετών και εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα Αντισφαίρισης Κύπρου σε ηλικία 12 ετών (Διαβάστε περισσότερα στο τέλος του άρθρου).
Διαβάστε λοιπόν αυτό το πολυ όμορφο άρθρο πιο κάτω,
Η περίοδος που διανύουμε είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο. Από τα μέσα Μαρτίου 2020, όλες οι διοργανώσεις έχουν πρακτικά μπει σε παύση, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες στιγμές που περνάει η ανθρωπότητα, υπάρχουν κάποιοι αγωνιστές που δίνουν μια τεράστια μάχη για όλους μας. Είμαστε ευγνώμονες για τα άτομα που είναι στην πρώτη γραμμή και παλεύουν για τους υπόλοιπους συμπολίτες. Σας ευχαριστούμε!
Το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι το πώς ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση ο πρωταθλητισμός μπορεί να νικήσει τον κατοίκον περιορισμό και να ενδυναμώσει την ψυχική / πνευματική μας υγεία, συνεχίζοντας να κρατάει το σώμα σε εγρήγορση εν’ όψη επανεκκίνησης των διαφόρων διοργανώσεων.
Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε αθλητές, πρωταθλητές, μελλοντικούς αθλητές, που είναι τα σημερινά παιδιά, καθώς επίσης και σε γονείς ή άτομα που θέλουν και σκέφτονται να αρχίσουν ερασιτεχνικά κάποιο άθλημα.
Η λέξη αθλητισμός έχει την ρίζα της από την λέξη άθλος που σημαίνει κατόρθωμα δηλαδή να πετύχω κάτι περισσότερο από αυτό που κάνω τώρα.
Η πιο σημαντική λέξη που συνδέεται με τον πρωταθλητισμό και κατ’ επέκταση με τον αθλητισμό είναι η πειθαρχία.
Για να υπάρχει αμοιβαία αντίληψη για τον όρο πειθαρχία, θα πρέπει να διευκρινήσουμε τι ονομάζουμε πειθαρχία: Πειθαρχία [1]ονομάζεται μία συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία ένα άτομο ή μία ομάδα ανθρώπων συμβαδίζουν σε έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας [2]ή τάξης.
Η πειθαρχία υπάρχει σε δύο μορφές[3]:
- η εσωτερική ή ενσυνείδητη πειθαρχία όπου το άτομο υπακούει σε αρχές και κανόνες με την δική του θέληση.
- η εξωτερική πειθαρχία όπου το άτομο υπακούει λόγω φόβου.
Η πειθαρχία που είναι ορθή να εφαρμόζει ένας αθλητής[4]πρέπει να είναι η ενσυνείδητη πειθαρχία, απλούστατα επειδή αν η πειθαρχία είναι ενσυνείδητη,τότε ο αθλητής αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει το δικό του όραμα παρά αν του το επιβάλουν.
Στην περίπτωση των παιδιών που αρχίζουν πρωταθλητισμό σε πολύ νεαρή ηλικία, οι γονείς παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα πρέπει να στηρίζουν και να καθοδηγούν τα παιδιά που ενσυνείδητα θέλουν να ακολουθήσουν ένα άθλημα και να κάνουν πρωταθλητισμό. Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν και να σπρώξουν τα παιδιά τους στον πρωταθλητισμό, πέφτουν στην παγίδα να τα πιέζουν, βλέποντας μόνο τη νίκη. Αντίθετα, η έμφαση των γονιών πρέπει να είναι στην ορθή πρόπονηση, η οποία αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μάθηση και κατ’ επέκταση τον πρωταθλητισμό.
Αυτό που είναι ορθό οι γονείς να κάνουνείναι να επιλέξουν για το παιδί τους τον κατάλληλο προπονητή (coachόχι trainer), ο οποίος θα πρέπει να έχει ορθή επικοινωνία με το παιδί και κατ΄ επέκταση να είναι μέντορας για αυτό. Η μεγάλη πρόκληση για τους γονείς είναι να εμπιστευθούν τον προπονητή που έχουν επιλέξει και να στηρίξουν το έργο του, χωρίς να επεμβαίνουν και να κάνουν παρεμβολές μιας και έχουν κάνει την έρευνα τους ενσυνείδητα και έχουν πάρει την απόφαση για το ποιον θεωρούν καλύτερο προπονητή για τα παιδιά τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των όσων προαναφέρθηκαν, η περίοδος που διανύουμε μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία σε πολλούς γονείς να αφιερώσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους για να συζητήσουν για ένα άθλημα που πιθανόν να τα ενδιαφέρει. Επιπλέον για όσους γονείς έχουν παιδιά που αθλούνται ή / και κάνουν πρωταθλητισμό μπορούν να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους και να αναστοχαστούν την μέχρι τώρα πορεία τους μαζί με τα παιδιά τους.
Ένας αθλητής ο οποίος θέτει το Όραμα, Αποστολή, Στόχους, Στρατηγικές και Τακτικές θα πρέπει να παραμένει πιστός και σταθερός στην ενσυνείδητη πειθαρχία. Οι Τακτικές, Στρατηγικές, Στόχοι θα πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Αποστολή και κατ’ επέκταση με το Όραμα.
Με την πειθαρχία και τη συστηματική προπόνηση αυξάνεται και η ψυχική κατάρτιση (mentaltraining) έχοντας πάντα γνώμονα το Όραμα.
Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τον αθλητισμό συναντούμε τον πρωταθλητισμό. Ποια είναι η βασική διαφορά του αθλητισμού από τον πρωταθλητισμό;
Ο αθλητισμός έχει σαν βασικό σκοπό την γενική μας βελτίωση από την εκγύμνασή μας, ενώ ο πρωταθλητισμός έχει σαν σκοπό τη νίκη μέσω της συστηματικής, πειθαρχημένης και δομημένης εκγύμνασης τόσο σε επίπεδο σωματικής όσο και ψυχικής άσκησης – η ανώτατη μορφή του πρωταθλητισμού είναι η νίκη της τελευταίας μας επίδοσης αγωνιζόμενοι ενάντια στον εαυτό μας, οπότε και αρχίζουμε να βελτιστοποιούμε τα δυνατά μας σημεία και παράλληλα να μετατρέπουμε τις αδυναμίες μας σε δυνατότητες. Επίσης, οι πραγματικοί πρωταθλητές είναι κατεξοχήν ταπεινοί, απλοί και βοηθούν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από την κοινωνία.
Τα γεγονότα που αφορούν στην νόσο [5]COVID-19 (Κορωνοϊού) αναμφίβολα δεν αφήνουν κανένα μας αδιάφορο, αντιθέτως λόγω της άγνωστης μέχρι τώρα ταυτότητας της νόσου και της ταχείας εξάπλωσής της, μας προκαλούν φόβο και δέος.
Πώς όμως ο πρωταθλητισμός μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνούμε με τον κατοίκον περιορισμό μας και πώς οι πρωταθλητές μπορούν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις στιγμές;
Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ δύσκολες γενικά και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις έχουν ήδη σταματήσει και αναβληθεί – βλέπε Ολυμπιακοί Αγώνες. Σχεδόν όλες οι Κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κλείσιμο επιχειρήσεων – στην Κύπρο κατ’ εξαίρεση κάποιων επιχειρήσεων[6]- και κατ’ οίκον περιορισμό των πολιτών κατ’ εξαίρεση με βάση σχετικό διάταγμα.
Βλέπουμε επαγγελματίες αθλητές να πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι τους, μη μπορώντας να κάνουν την καθιερωμένη γυμναστική / προπόνηση που αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας τους για διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και των επιδόσεων τους. Ως εκ τούτου, κάνουν βασικές ασκήσεις φυσικής κατάστασης και επενδύουν περισσότερο χρόνο σε ασκήσεις για αύξηση της ψυχικής / πνευματικής τους κατάστασης.
Όπως έχω ήδη αναφέρει η βασική πτυχή του πρωταθλητισμού είναι η νίκη. Η νίκη στην συγκεκριμένη στιγμή είναι να παραμείνουμε ήρεμοι, νηφάλιοι και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αλλά και να γυμναζόμαστε έτσι ώστε να οξυγονώνουμε το μυαλό μας μέχρι να βρεθεί το αντίδοτο για την νόσο του Κορωνοϊού.
Τα άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό έχουν αναπτυγμένη ήδη την συστηματική και δομημένη εκγύμναση, τόσο σε επίπεδο σωματικής όσο και ψυχικής άσκησης μέσω της ενσυνείδητης πειθαρχίας τους. Επίσης, αυτό που διέπει τους πρωταθλητές είναι ότι στην καθημερινότητα τους έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους, για κάποιες ώρες, ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης που τους βοηθούν να ηρεμούν και να μπορούν να εστίασουν την προσοχή και την σκέψη τους ακόμα πιο ξεκάθαρα στο όραμα και στην αποστολή τους.
Ένας πρωταθλητής προπονείται κατά γενικό κανόνα για να αντέξει κατά 3 φορές της διάρκειας ενός αγώνα που έχει χρονική διάρκεια ή απόστασης αρχής και τέλους – δες ποδόσφαιρο 90 λεπτά συν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, αγώνες καλαθόσφαιρας 4 περιόδοι των 10 λεπτών, ένας μαραθώνιος έχει απόσταση 42 χιλιόμετρα κοκ. Υπάρχουν αθλήματα τα οποία δεν έχουν χρονικό τέλος και ο νικητής επιβάλλεται να είναι μόνο ένας από τους δυο αθλητές – δες τένις σε κανονικούς αγώνες η νίκη, είναι με 2 νικηφόρα σετ των νικηφόρων παιγνιδιών στο κάθε σετ, πετοσφαίριση υπάρχουν 3 νικηφόρα σετ των 25 νικηφόρων πόντων το κάθε ένα με τουλάχιστον 2 πόντους προβάδισμα κοκ. Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα.
Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στην νόσο του Κορωνοϊού, κανείς δεν γνωρίζει την διάρκεια της εφαρμογής του διατάγματος για κατ’ οίκον περιορισμό. Αν δεν είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουμε σε αυτά τα μέτρα, έχοντας ψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα, τότε πολύ πιθανόν να αρχίσουμε να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική, σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ένα άτομο που κάνει πρωταθλητισμό είναι έτοιμο ψυχικά / πνευματικά να αντιμετωπίσει σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, κρατώντας τον εαυτό του ενσυνείδητα σε εγρήγορση. Συνεχίζει έτσι με αισιοδοξία να ασκεί καθημερινά το σώμα και το πνεύμα του με εναλλακτικούς τρόπους. Ο περιορισμός του, δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο για την εκγύμναση του αλλά να ενισχύει την επιθυμία του προσμένοντας καρτερικά την επανεκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου. Ο καλύτερος πρωταθλητής και νικητής στο είδος του θα είναι αυτός που πρώτα έχει την ψυχική / πνευματική ικανότητα να παραμείνει ήρεμος και νήφάλιος αυτή την δυσκολή περίοδο που διανύουμε.
Διανύουμε την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Βλέπουμε στις οθόνες μας σχεδόν όλους τους επαγγελματίες αθλητές να εμψυχώνουν τον κόσμο μεταδίδοντας από σπίτι τους διάφορα μηνύματα με μικρού μήκους βίντεο καθώς και διάφορα χιουμορίστικα βίντεο για να τονώσουν το ηθικό του υπόλοιπου κόσμου. Βλέπουμε επίσης γυμναστές, προπονητές, χορευτές να αναμεταδίδουν ζωντανά αλλά και βιντεοσκοπημένα προγράμματα εκγύμνασης που μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει και να κάνει από το σπίτι, ακολουθώντας απλές οδηγίες.
Τελειώνοντας, ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ClearMindPro για την ευκαιρία που μου έχει δώσει να εκφράσω τις απόψεις μου μέσω του παρόντος άρθρου και να προσθέσω τη δική μου θετική ενέργεια στη μαζική γροθιά για την κατάκτηση της νίκης επί της νόσου του Κορωνοϊού. Εύχομαι στο ClearMindProκαι εις ανώτερα στο πολύτιμο έργο της και να συνεχίσει να μας διαφωτίζει με τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα που άπτουν του αθλητισμού.
Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε:
- ]https://el.wikipedia.org/wiki/Πειθαρχία
- σύστημα ηθικής για το οποίο ηθικές πράξεις είναι οι πράξεις σύμφωνα με το καθήκον και ανεξάρτητα από το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες (για αυτόν που εκτελεί το ηθικό καθήκον ή και συνολικά) https://el.wikipedia.org/wiki/Δεοντολογία
- https://sxoleio98.blogspot.com/2011/08/peitharxia-orismoi-diefkriniseis.html
- Για το άτομο αθλητή για την απλότητα του άρθρου θα χρησιμοποιείται ο αθλητής εννόοντας πάντα και γυναίκες και άντρες αθλητές / πρωταθλητές.
- ]Νόσοςείναι παθολογική κατάσταση ή μία διαταραχή με χαρακτηριστικά όμως συμπτώματα και σημεία (εννοείται κλινικά) τα οποία επηρεάζουν το σώμα (περιλαμβάνεται και η ψυχική κατάσταση), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει γνωστή η άγνωστη αιτιολογία –https://el.wikipedia.org/wiki/Νόσος
- https://www.alphanews.live/politics/poies-epiheiriseis-exairoyntai-apo-ti-nea-desmi-metron-tis-kybernisi
Σπύρος Χαραλάμπους Βιογραφικό
Ο Σπύρος ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 11 ετών και εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα Αντισφαίρισης Κύπρου σε ηλικία 12 ετών. Έπαιξε σε διάφορα Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Τουρνουά. Σαν έφηβος είχε Παγκύπρια κατάταξη νούμερο 1 στις ηλικίες -14, -16 και -18 και αντιπροσώπευσε την Κύπρο με την Εθνική Ομάδα σε πολλές Διεθνείς και Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε ηλικία 14 ετών αρχίζει να προπονείται με την Ομάδα Davis Cup της Κύπρου και τα έτη 1989 και 1990, ήταν μέλος της Κυπριακής Ομάδας Davis Cup. Το 1991, κέρδισε ένα διεθνές τουρνουά Εφήβων στη Συρία.
Το 1993, έπαιξε για 3 χρόνια Κολλεγιακό Τένις ως νούμερο 2 στα μονά και νούμερο 1 στα διπλά της ομάδας αντισφαίρισης και έλαβε πλήρη αθλητική υποτροφία στο Coastal Carolina University, Division I, NCAA. Το 1993-94 η Κολλεγιακή Ομάδα του Πανεπιστημίου κερδίζει το Big South Conference. Το 1994-95 τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Διπλού Παίκτη του Big South Conference και το 1995-96 βραβεύτηκε ο Πολυτιμότερος Παίκτης Τένις του Πανεπιστημίου. Ο Σπύρος είχε ψηφιστεί αρχηγός της Ομάδας Τένις του Πανεπιστιμίου για τα έτη 1994-1996. Κατά τη διάρκεια των ετών 1993-96 του απονεμήθηκε από το Big South Conference τιμιτική διάκριση σαν εξαίρετος φοιτητής. To 1996, έλαβε Πτυχίο Θετικών Επιστημών (BSc) στη Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο marketing σε συνδυασμό με Global Studies. Το 1996, έλαβε ακαδημαϊκή υποτροφία στο Texas A&M International University, όπου κατέκτησε το Μεταπτυχιακό του (MSc) στη Διοίκηση Διεθνής Εφοδιαστικής Αλυσίδας το 1997.
Το 1997, μεταβαίνει στην ακαδημία αντισφαίρισης Van Der Meer στο Hilton Head Island στις ΗΠΑ, όπου πήρε το Πτυχίο σαν προπονητής αντισφαίρισης του (USPTR) με την ανώτατη διάκριση (Professional). Εργάστηκε για 9 μήνες στην ακαδιμία με το εξιδηκευμένο πρόγραμμα World Class Tennis και συνόδευσε αντισφαιριστές σε εθνικά και διεθνή τουρνουά στις ΗΠΑ. Επίσης, εργάστηκε με Adults Clinics.
Με την μόνιμη επάνοδο του στην Κύπρο το 1997, βοηθούσε σε μερική απασχόληση στην ακαδημία On Court Tennis Academy έχοντας υπό την εποπτεία του αντισφαιριστές που έπαιζαν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Μερικοί από αυτούς τους παίκτες είχαν φτάσει στην κορυφή της κατάταξης σε εθνικό επίπεδο, ενώ έπαιζαν επίσης σε διεθνή τουρνουά. Κάποιοι από αυτούς τους παίχτες είχαν γίνει αποδεκτοί από Πανεπιστήμια Division I στις ΗΠΑ και κατάφεραν να παίξουν Κολλεγιακό Τένις εξασφαλίζοντας αθλητική υποτροφία.
Το 2007, έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο ΜSc στη Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Henley Management College, UK.
Το 2011 κατετάγη νούμερο 68 στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης στην κατηγορία +35 και νούμερο 1 της Κύπρου για την ίδια ηλικία. Το έτος 2013, κατετάγη νούμερο 1 Παγκύπρια στην κατηγορία +35. Τον ίδιο χρόνο αποφάσισε να εργαστεί σαν πλήρη απασχόληση στην Ακαδημία Αντισφαίρισης On Court ως Επικεφαλής Προπονητής και Προπονητής της Ομάδας Εφήβων που Αγωνίζωνταν σε Εθνικά και Διεθνή Πρωταθλήματα αντισφαίρισης.
Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισε τρία Τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφάιρισης (ITF) Βετεράνων, 2 Division II και ένα Division IV, στα οποία συμμετείχε. Το 2016, έφτασε στο νούμερο 30 της Παγκόσμιας Κατάταξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) στο +40. Το 2017 έφτασε το νούμερο 22 της Παγκόσμιας Κατάταξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) στο +40, σε μονά με το συνολικό εντυπωσιακό ρεκόρ 58 νίκες και 5 ήττες.
Ευχαριστούμε Σπύρο!!!