Μηδενική υπομονή σε όλες τις ομάδες.

Στις μέρες μας  παρατηρούμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους οπαδούς των ομάδων να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν τις ομάδες τους στο γήπεδο. 

Στη Κύπρο, το φαινόμενο αυτό κυριαρχεί κυρίως στο ποδόσφαιρο όπου βλέπουμε τους οπαδούς σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο να κατακλύζουν τα γήπεδα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Αυτό από τη μια, είναι κάτι πολύ θετικό αφού οι αθλητές οποιουδήποτε αθλήματος χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση από τους οπαδούς ή τους φιλάθλους.

Από την άλλη, υπάρχουν φορές όπου παρατηρούμε ότι οι οπαδοί ξεφεύγουν και καταφεύγουν σε ανεπιθύμητες και παρατακτικές συμπεριφορές πχ βρίζουν, ρίχνουν απαγορευμένα αντικείμενα, γράφουν κατά της ομάδας τους, των αθλητών (κυρίως ποδοσφαιριστών) και γενικά έχουν συμπεριφορές απαράδεχτες.

Αυτό κυρίως μπορεί να συμβαίνει επειδή οι οπαδοί ταυτίζονται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με την ομάδα τους, και επίσης επιζητούν συνεχώς την νίκη και την επιτυχία. Ξεχνούν ότι πολλές φορές είναι φυσιολογικό για μια ομάδα να έχει και κάποιες αποτυχίες, ή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, και τρέχουν σε κακολογίες, κριτική και επηρεάζουν ακόμα πιο αρνητικά τους αθλητές.

Σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται το γεγονός ότι έτσι έχουμε μάθει χωρίς κάποια εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια σκαμπανεβάσματα μπορεί να έχουν και πολλές άλλες ομάδες στο εξωτερικό όμως δεν παρατηρούμε τέτοιες συμπεριφορές, διότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ομάδα, τους προπονητές και τις τεχνικές ηγεσίες. Το πιο σημαντικό όμως…; Υπάρχει και υπομονή. Κάτι που ίσως λείπει από την κυπριακή κουλτούρα.

Θάλεια Παναγή
www.clearmindpro.com