Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων περιστατικών όπου πολλά μικρά παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν το στρες τους. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν πολλές δυσάρεστες εμπειρίες μέσα και έξω από τον αθλητισμό,  σε αντίθεση με κάποια άλλα παιδιά όπου μπορούν να το αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα το στρες τους και είναι πολύ πιο χαρούμενα.

Που οφείλεται άραγε αυτό;

Πολλοι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εοηρεάζουν την ικανότητα ενός παιδιού να αντεπεξέρχεται στο στρες, όπως η προσωπικότητα του παιδιού, την εφυία, αλλά και το βαθμό αυτοεκτίμησης  (ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον βαθμό υποστήριξης που έχει και λαμβάνει τόσο από τους γονείς όσο και από τους προπονητές του).

Η υποστήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς και τους προπονητές τους είναι πάρα πολύ σηματνική αφού το παιδί εαν νιώθει ασφάλεια και ξέρει ότι μπορεί να πάει να μιλήσει σε κάποιον για οτιδήποτε το προβληματίζει και το ανησυχεί τότε τα συμπτώματα του στρες μπορούν να μειώθούν σε σημαντικό βαθμό.

Σε αντίθεση, τα παιδιά που νιώθουν ότι πιέζονται από τους γονείς αλλά ή/και από τους προπονητές τους για να αποδώσουν καλύτερα ή να κερδίσουν σε ένα αγώνα, βιώνουν το στρες πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα σε μεγαλύτερο βαθμό. Το γεγονός αυτό, αποτελεί και ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες εγκατάλειψης των παιδιών από τον αθλητισμό.

Ο Stephen Rowley (1993), αναφέρει ότι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μετά το ξεκίνημα της εφηβείας πριν από την εφηβεία τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο επηρρεπή στο άγχος εξαιτίας του ανταγωνισμού που βιώνουν. Αυτό επίσης οφείλεται και στο γεγονός ότι οι γονείς τείνουν να στηρίζουν περισσότερο τα κορίτσια αλλά και στο ότι τα αγόρια δίνουν περισσότερη σημασία στον αθλητισμό από ότι τα κορίτσια.

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα το στρες τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Βέβαια, δεν αποτελεί απαραίτητο κριτήριο διαχείρισης του στρες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε παιδιά που μπορεί να είναι άριστα στο σχολείο, να έχουν γενικά υψηλη αυτοπεποίθηση αλλά στον τομέα του αθλητισμού δυσκολεύονται να διαχειριστούν το στρες τους.

Φαίνεται ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό που μπορεί να αντεπεξέλθει ένα παιδί απέναντυ στο στρες. Είναι σημαντικό όμως, οι γονείς και οι προπονητές να κατανοήσουν ότι έχουν διαφορετικά παιδιά μπροστά τους με διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρα. Έτσι, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τα παιδιά και να τα κάνουμε να νιώθουν ασφαλή να μας μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μας όσα νιώθουν. Είναι επίσης σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς αλλά και οι προπονητές να αποδεχτούν ότι σημασία έχει το παιδί να εξελίσσεται και να περνά καλά σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει παρά να νικά και να κερδίζει πάση θυσία σε κάθε αγώνα.!

Θάλεια Παναγή
Αθλητική Ψυχολόγος (MSc)
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος (ΜΑ)
Director of Clearmindpro.com

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!