Όλοι οι αθλητές από το ξεκίνημα της καριέρας τους έχουν ως στόχο τους και οραματίζονται να αντιπροσωπεύσουν μια μέρα την χώρα τους φορώντας το εθνόσημο στη στολή τους. Πόσο “βαρύ” είναι όμως το εθνόσημο; Πως επηρεάζει το εθνόσημο τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του αθλητη;

Για να μπορέσει να αντιπροσωπεύσει ένας αθλητής την χώρα του, σε οποιοδήποτε άθλημα, και να φορέσει το εθνόσημο, χρειάζονται πολλοί κόποι και θυσίες.

Χρειάζεται να ξεχωρίζεις για να επιλεγείς από τους αρμόδιους προπονητές ή/και φορείς και να είσαι στην αποστολή για τις μεγάλες διοργανώσεις.
Από την άλλη η ευθύνη όταν αγωνίζεσαι με την εθνική σου ομάδα είναι πολύ μεγάλη.

Νιώθουν όμως όλοι οι αθλητές την ίδια ευθύνη; Στη περίπτωση των ομαδικών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο κατά πόσο ισχύει; Είναι θέμα προσωπικότητας του αθλητή;

Αυτή Την περίοδο παρατηρούμε σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του ποδοσφαίρου, το Μουντιαλ , διάφορα παραδείγματα αθλητών(πχ Μεσι και Ροναλντο,Νειμαρ) .Έχουμε δει διάφορες περιπτώσεις εθνικών ομάδων όπου κάποιοι αθλητές φαίνεται ότι έχουν και νιώθουν την ευθύνη παλεύοντας μέχρι το τελευταίο λεπτό για την ομάδα τους έτσι ώστε να τιμήσουν το εθνόσημο, προσπαθώντας με σθένος να «πάρουν» ένα καλό αποτέλεσμα. Από την άλλη βλέπουμε « κορυφαίους» αθλητές που ενώ στην ομάδα τους ξεχωρίζουν, παίζοντας με την Εθνική τους ομάδα είναι «χαμένοι» μέσα στο γήπεδο και η απόδοση τους δεν φτάνει καν το επίπεδο των δυνατοτήτων τους!
Τι άραγε μπορεί να φταίει;

Σαφώς οι στόχοι που έχει ο κάθε αθλητής είναι διαφορετικοί. Παράλληλα, η επικοινωνία μέσα στην ομάδα είναι πολύ σημαντική καθώς και η συνοχή της ομάδας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί παρότι θέλουν να τιμήσουν την χώρα τους και το εθνόσημο ίσως δεν επικοινωνούν σωστά ή δεν έχουν «δεθεί» όσο χρειάζεται για να έρθει η καλή απόδοση μέσα στο γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή. Η επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές του(Σαμπαολι-Αργεντινη), οι σωστές επιλογές στο σχήμα της ομάδας επηρεάζουν κατά πολύ την απόδοση της ομάδας καθώς και τα κίνητρα των αθλητών.

Έτσι βλέπουμε ότι παρότι ο κάθε αθλητής έχει ως όνειρο και στόχο να φορέσει το εθνόσημο της χώρας του στο στήθος, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο θα καταφέρει να έχει μια καλή απόδοση που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την χώρα του.

Θάλεια Παναγή
Αθλητική Ψυχολόγος (MSc)
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος (ΜΑ)
Director of Clearmindpro.com

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!