Ως Αθλητική Ψυχολόγος έχω δεχτεί πολλές φορές το ερώτημα του εάν οι προπονητές θα πρέπει να τυγχάνουν εκπαίδευσης σε θέματα Αθλητικής Ψυχολογίας. Η απάντηση είναι ότι κάθε προπονητής για να φτάσει στην επιτυχία και να για να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του θα πρέπει να έχει συνεχή και άμεση επαφή με Αθλητικό Ψυχολόγο. Πιο συγκεκριμένα, ο Κλάδος της αθλητικής ψυχολογίας Περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με όσους ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό, Δηλαδή : Αθλητές, Διαιτητές, Προπονητές, Διοικούντες και Γονείς. Ένας αθλητικός ψυχολόγος βοηθά Αθλητές, Διαιτητές Προπονητές να φτάσουν στην κορυφαία επίδοση χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές,
Έτσι, η εκπαίδευση του κάθε προπονητή σε θέματα γύρω από το κομμάτι της αθλητικής ψυχολογίας είναι απαραίτητη, και πάρα πολύ σημαντική αφού έχοντας τα απαραίτητα εφόδια θα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές αλλά και τον εαυτό του στην μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Ένας προπονητής μέσα από την εκπαίδευσή του σε θέματα γύρω από τον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας μπορεί να μάθει πρακτικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους, του θυμού, αλλά και τεχνικές για να βοηθήσει τους αθλητές ν’ αυξήσουν τη συγκέντρωση, την αυτοπεποίθησή, αλλά και τα κίνητρά τους.
Επιπρόσθετα μέσα από την εκπαίδευση αυτή έχουν την δυνατότητα να μάθουν πρακτικούς τρόπους επικοινωνίας τόσο με τους γονείς όσο και με τους αθλητές κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι πλείστοι προπονητές φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα.
Τέλος, σωστή τοποθέτηση στόχων αποτελεί ένα από τους κύριους και καταλυτικούς παράγοντες που βοηθούν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης, έτσι ο κάθε προπονητής θα πρέπει να ξέρει πως να θέτει σωστά στόχους τόσο ομαδικούς όσο και ατομικούς και να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά και τους αθλητές του να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να φτάσουν στην επιτυχία.
Συνοψίζοντας, στο χέρι του προπονητή βρίσκεται η απόφαση να ενσωματωθεί η Ψυχολογική προετοιμασία και εκπαίδευση η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκμάθηση τεχνικών, με τις οποίες θα μάθει να ελέγχει την δική του ψυχολογία όσο και των αθλητών του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Κι εφόσον, όσα εξαρτούνται από μας τους ίδιους, ξεκινούν από τη ψυχοσύνθεσή μας, «εκ των έσω», η σωστή και επαγγελματική καθοδήγηση είναι το πλεονέκτημα που θα οδηγήσει στην επιτυχία.
Θάλεια Παναγή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολογος
Αθλητική Ψυχολογία (MSc)
[email protected]
www.clearmindpro.com