Έρευνες δείχνουν ότι ο κυριότερος λόγος που αποτυχάνει κάποιος να επιτύχει τους στόχους του είναι η ορθή διαχείριση χρόνου. Όντως πολλές φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να βρούμε χρόνο να γυμναστούμε, ενώ έχουμε πολλές άλλες υποχρειώσεις (δουλειά, σχολείο, πανεπιστήμιο, παιδιά κλπ).

Ποιό είναι το μυστικό/κλειδί της επιτυχίας;

  1. Στοχοθεσία
  2. Ορθή Παρακίνηση.
  3. Σωστός Προγραμματισμός.

Κάθε φορά που θές να πετύχεις κάτι, χρειάζεται να θέσεις και να γράψεις ακόμα καλύτερα, το πλάνο σου κάτι. ΠΩΣ δηλαδή θα φτάσεις στο στόχο σου.. Ίσως χρειαστεί πολλές φορές να γράψεις και να ξανά-γράψεις κάτω την διαδικασία επειδή αρχικά δεν εκτίμησες σωστά τις δυσκολίες που θα βρείς μπροστά σου.
ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ όμως. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι και να φαντάζεσαι που θες να φτάσεις. ΝΑΙ, οραματίστου τον στόχο σου. Μην βρίσκεις δικαιολογίες ότι είναι δύσκολο. Για όλους είναι δύσκολο. Απλά, πολλές φορές χρειάζονται ΘΥΣΙΕΣ. Θυσία στην ώρα που θα πας προπόνηση, θυσία να μην βγεις έξω το Σαββατοκύριακο με τους φίλους σου, θυσία στη διατροφή, κοκ.

Πάντα χρειάζεται να σκέφτεσαι ποιος είναι ο στόχος και το κίνητρο σου. Στόχος και κίνητρο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στόχος είναι το που θέλω να φτάσω, ενώ κίνητρο είναι ο λόγος που “σηκωστώ” να πάω προπόνηση. Ο λόγος που θα με ωθήσει να κάνω κάτι.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες κινήτρων: τα εσωτερικά και τα εξτωτερικά (Ζέβρας 2002). Εσωτερικά κίνητρα είναι τα κίνητρα που παρακινούν κάποιο να εμπλακεί σε μια δραστηριώτητα πχ για λόγους ευχαρίστησης, για να βελτιωθεί, να γίνει καλύτερος κλπ. Εξωτερικά κίνητρα αφορούν τα κίνητρα που παρακινούν ένα άνθρωπο να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα πχ υλικά αγαθά, φήμη, δόξα κλπ.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στα κίνητρα, αλλά και σωστός προγραμματισμός.

Η έλλειψη προγραμματισμού πολλές φορές φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα, και οδηγεί ακόμη και στην εγκατάλειψη, αφού το άτομο/αθλητής δεν μπορεί να έχει μέγιστη απόδοση και επίδοση. Είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής κάθε σαββατοκυρίακο να οργανώνει την εβδομάδα του, να βλέπει και να ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ τις πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσει, να θέτει στόχους, αλλά και το πιο σημαντικό αν είναι μαθητής αθλητής να προγραμματίζει το διάβασμα του για να μην επηρεαστεί απόδοση του στη προπόνηση και τους αγώνες.

Άρα… το κλειδί της επιτυχίας; Προγραμματισμός, Στόχοι, Κίνητρα!

 

Θάλεια Παναγή

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!