Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ο καθένας περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία, για πολλούς και διάφορους λόγους. Τι γίνεται στην περίπτωση των επαγγελματιών αθλητών; Βοηθά το Χριστουγεννιάτικο break ή τους αποσυντονίζει;  Πιο κάτω θα αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του να δίνεται στους αθλητές χρόνος για ανάπαυση και διακοπές κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. 

Στο ψυχολογικό τομέα σίγουρα βοηθά όλους τους αθλητές αλλά και ανθρώπους η αποχή από τα γήπεδα και τις προπονήσεις ή από την δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται και θέλει να περάσει χρόνο με τα αγαπημένα του πρόσωπα, να ξεφύγει από την καθημερινότητα του, να αλλάξει παραστάσεις ιδιαίτερα όταν είναι γιορτές, και ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μια έντονη αγωνιστική περίοδος από σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Από την άλλη, αυτό μπορεί για κάποιους αθλητές να αποτελέσει και αρνητικό παράγοντα η μεγάλη αποχή αφού εάν για παράδειγμα δοθεί αρκετός χρόνος για διάλειμμα πχ., μια βδομάδα μπορεί ο αθλητής να μείνει πίσω από την φυσική του κατάσταση ή να “βγει” από τους ρυθμούς με αποτέλεσμα όταν επιστρέψει πίσω στην αγωνιστική δράση να είναι δύσκολο να επανέλθει και να φτάσει ξανά το μέγιστο της απόδοσης του.

Συμπερασματικά, δεν έχει σωστό ή  λάθος. Ο προπονητής ξέρει πολύ καλά την ομάδα ή τους αθλητές του και μπορεί να κρίνει καλύτερα από όλους ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πόσος χρόνος είναι αρκετός για ξεκούραση. Θα είναι καλό να λαμβάνει υπόψιν τις προσωπικότητες που έχει μπροστά του και να αξιολογεί ανάλογα πόσος χρόνος είναι αρκετός για ξεκούραση. Από την άλλη, οι ίδιοι οι αθλητές αφού είναι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τα όρια τους και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι χωρίς να προβαίνουν σε συμπεριφορές ακραίες πχ ξενύχτι, καταχρήσεις κλπ, αφού θα γνωρίζουν πολύ καλύτερα ότι αυτό ίσως του κοστίσει με την επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Χαρούμενες γιορτές με πολλή υγεία και χαρούμενες στιγμές, σε όλους τους αθλητές και προπονητές αλλά και σε όλους εσάς που μας ακολουθείτε.

Θάλεια Παναγή
Director of Clearmindpro

 

*Ευχαριστούμε το ΤV One για την δημισίευση του άρθρου μας http://tvonenews.com.cy/to-xristoygenniatiko-break-ekoyrazei-h-aposyntonizei

 

Λάβε10 μυστικά

 

 

 

Γινε μέλος της παρέας του Clearmindpro για να μαθαίνεις  κάθε μήνα τα τελευταία νέα που αφορούν το τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας.

You have Successfully Subscribed!